
Gühertaş Tarihi
Eğitim ve Kültür
EĞİTİM
Osmanlı dönemi
Osmanlı imparatorluğu döneminde Gühertaş insanı eğitim faaliyetlerini genellikle sonbahar ve kış mevsiminde köy odasında (büyük oda) köyde bulunan hocalardan sadece dini bilgilerin alınması ve eski yazı (Osmanlıca)’nın öğrenilmesine yönelik olarak sürdürürdü.
Bununla birlikte köy gençlerinden İnce Molla, Şerif Hoca ve Güzelağa medrese tahsili yapmak üzere Tokat’a gitmişlerdir. Uzun süre Tokat medresesinde okuyan İnce Molla ve Şerif Hoca o dönemin ünlü alimleridir.
Cumhuriyet dönemi
Cumhuriyetin ilanı ve 1928 yılında yeni Türk alfabesinin kabulünden sonra Gühertaş köyünden Kuloğlu’nun oğlu Ruşen Vural devlet yatılı okulunda okuyarak öğretmen olmuş ve uzun yıllar eğitim camiasına hizmet etmiştir. İzmir de yaşayan ve en son 1970 li yıllarda köye gelen Ruşen öğretmenden bir daha haber alınamamıştır. Yine İbrahim oğlu Bekir Dikmen askeri okula girerek teğmen rütbesiyle Türk silahlı kuvvetlerinde göreve başlamış ve albay rütbesine kadar yükselmiştir. Bekir Dikmen okulların tatil dönemlerinde köye her geldiğinde arkadaşlarına yeni yazıyı öğretmeye çalışmıştır.
Gühertaş insanı yeni yazıyı daha çok asker ocağında öğrenmiştir. Bizim ülkemizde kışla sadece bir asker ocağı değil aynı zamanda insanımıza eğitim veren onların meslek edinmelerini sağlayan bir okuldur. Gühertaş insanının bir çoğu askerde öğrendiği mesleğini sivil yaşamında da sürdürerek evinin çoluk çocuğunun geçimini sağlamıştır.
Gühertaş ilkokulu
Cumhuriyet döneminde köylere yönelik okul yapımı çalışmaları 1954 yılında Gühertaş ilkokulunun temelinin atılmasını sağlar. Tamamen devlet tarafından yapılan okul inşaatı sırasında köylü canla başla çalışır ve 1956/57 eğitim ve öğretim yılında okul açılır. Köy halkı okulun açılmasını bir bayram havasında karşılar. Tek sorun yaşı geçkin çocukları okula çekebilmektir. Öğretmenleri sıkıntıya sokan bir başka sorun ise köylü vatandaşın kız çocuklarını okula göndermek istememeleridir.
Zar zor öğretmenlerin ikna etmesiyle okula gönderilen kız çocukları bir ve ikinci sınıfı okuduktan sonra gönderilmemişlerdir. Aşağıdaki tabloda bunu görmek mümkündür. Burada köylünün düşüncesi “kız çocuğu okuyup ta ne olacak”. Ancak günümüzde konuştuğum o dönemde babaları tarafından okumalarına izin verilmeyen kız çocuklarının hiç biri bu konuda anne ve babalarını hayırla yad etmemektedirler. Çünkü günlük yaşamlarında cehaletleri her an karşılarına çıkmaktadır.
Gühertaş ilkokulunda görev yapan öğretmenler
Halil AÇIKAY, Necmettin ŞENYURT, Fırakı ÖZEN, Celal BEKTAŞ, Ertuğrul ERZENGİN, Yunus ÜNAL, Şahap AYDOĞDU, Muhittin ERDEM, Hüseyin ZEKİ, Sabahattin ÖZEL, Ahmet KALKAN, Aydoğan YARAŞLI, Yusuf COŞKUN, Şükrü BÜYÜK, Adil BOZDEMİR, Ahmet BİNGÖL, Temurhan BAŞAR, Şevki ERDEM, Mustafa NARLI, Şerafettin TURSUN, Yusuf GENÇ, Muhittin ESEN, İbrahim İŞKESEN, İbrahim TÜRKOĞLU
Gühertaş ilkokulundan anılar
1963/64 öğretim yılı 1.sınıfları okutan öğretmen Yunus Ünal öğrencisi Mehmet Kaya’yı tahtaya kaldırır ve oğlum Mehmet birden elliye kadar sayıları say bakalım der. Mehmet saymaya başlar 1,2,3,4,5,6,7,8,9….19’a kadar sayar devamını getiremez, öğretmen baştan başla oğlum deyince Mehmet yeniden saymaya başlar 1,2,3,4,5,6….19 der yine devamını getiremez. Yunus öğretmen yeniden başla oğlum deyince bizim Mehmet tekrar baştan saymaya başlar ama 19 un ötesi bir türlü gelmez sınıf kahkahaya boğulur. O gün bu gündür Mehmet Kaya’nın adı “on dokuz” kalır. Hanımı ve çocukları dahil hiç kimse adıyla çağırmaz ve on dokuz namıyla anılır.
Güzel bir sonbahar günü Hasan Gümrah ve Mehmet Pelit’in toprak bacalı evlerinin damında 29 Ekim Cumhuriyet bayramı töreni yapılmakta. Cumhuriyet bayramı kutlama proğramı devam ederken Hasan Turgut cumhuriyet şiirini okumak üzere davet edilir. Hasan şiirin ilk iki mısrasını okur devamını getiremez kızarır bozarır ve elleriyle gözlerini oğuşturarak ağlamayabaşlar.Yanına gelen öğretmen Yunus Ünal’a‘‘Öğretmenim ağam dün beni Kürdoğlana oduna götürdü o yüzden şiiri ezberliyemedim’’ deyince öğretmen teselli ederek yerine geçmesini söyler.
Yine bir gün Sabri Yıldız okula henüz başlamamış olan oğlu Salih’i yanına çağırıp çabucak okula git ağabeyin Mustafa’ya sor boruları nereye koymuş öğren gel. Salih koşarak okula gider 1-2 ve 3.sınıf öğrencilerinin birlikte ders yaptığı büyük sınıfın kapısını açar ve daha abisi Mustafa’yı görmeden ”gade gade emim boyulayı soyuyo neyeye goydun” deyince tüm sınıf kahkahayla gülmeye başlar Salih utanarak kaçar.
Kuşların cıvıl cıvıl ötüştüğü, çiğdemin çiçeğin Gühertaş’ın her yanını kapladığı güneşli bir Mayıs günü. Gühertaş köyü ilkoklunda 5.sınıf öğrencilerinin bitirme sınavı yapılacaktır. Armutçayır köyü öğretmenleride sınav için Gühertaş ilkokluna gelmişlerdir. Köy öğrencilerinden Mustafa Ateş başarısız deyim yerindeyse tembel bir öğrencidir. Son sınıfa kadar iteleyerek gelmiştir. Üstelik akranlarına göre yaşıda bir hayli büyüktür. Annesi Hatıç artık oğlu Mustafa’nın mezun olmasını ve işe güce sarılmasını arzulamaktadır.
Hatıç hala evde bir horoz haşlar, bir bakraç yoğurt çalar ve oğlu Mustafa’ya vererek bunları öğretmenine götür der. Mustafa Hatıç abasının haşladığı horozu ve bakraç yoğurdu alarak okulun yolunu tutar ve lojman kapısında öğretmeninin yanına giderek ‘’Öğretmenim bunları Hatıç abam gönderdi benimezun et’’diyerek öğretmenin yanından ayrılır. Çift dikiş Mustafa Ateş, Hatıç abasının verdiği bir horoz ve bir bakraç yoğurt ile ilkokul diplomasını alır.
Yıl 1969 Mayıs ayının ikinci yarısı 5.sınıfların bitirme sınavı A.Turan Altun, Fahrettin Akbulut, Adıgüzel Kütük, Mehmet Güler, Musa Yıldız, Mehmet Kaya, Durdane Gümrah ve Emine Gümrah ilkokul bitirme sınavına katılırlar. Mehmet Güler Matematik dersinde çok başarılı olduğu halde sınavdan İYİ alınca ağlayarak eve gider. Biraz sonra dedesi Gülali Ağa ile birlikte okulun bahçesine gelir. Çok hiddetli olan Gülali Ağa elindeki bastonu yere vurarak ‘’Dehe canım dehe bizim Memmet nasıl İYİ alır’’ diyerek öfkesini kusar.
Yine Gühertaş’da güzel bir bahar günü. 1969 yılı Mayıs ayının 15 i. Gühertaş ilkokulunda 5.sınıf öğrencilerinin bitirme sınavı yapılmaktadır. Armutçayır köyü öğretmenleri de sınav için gelmişlerdir. Sınava girecek öğrenciler 2 kız, 6 erkek öğrencidir. Köy Öğretmeni Sebahattin Özel öğrencileri arka arkaya oturturken Musa Yıldız’ı, Ahmet Turan Altun’un önündeki sıraya oturtur. Soru kağıtları dağıtılır ve Sebahattin öğretmen Ahmet Turan Altun’a biz dışarı çıkıyoruz camdan bakacağız sen kendi sorularını cevaplandırdıktan sonra Musa’ya söyle oda soruların cevabını yazsın der ve öğretmenler bahçeye çıkarak olta atmaya başlar.
Ahmet Turan Altun kendi cevap kağıdını bitirir ve önündeki arkadaşı Musa’ya cevapları fısıldar onunda yazmasını ister. Musa söyleneni de yazamayınca Ahmet Turan Altun, arkadaşı Musa’nın cevap kağıdını alır kendisi cevapları yazmaya başlar. Bu durumu camdan gören köy öğretmeni Sebahattin Özel sınıfa geri döner ve Ahmet Turan Altun’un sol kulak memesinden çekerek ‘’ben sana Musa’ya cevapları söyle o yazsın dedim. Onun kağıdını sen yaz demedim. Çabuk ver sen söyle o yazsın’’ der ve tekrar dışarı çıkar. Canı yanan Ahmet Turan Altun ağır ağır cevapları Musa’ya söyler ve sonunda Musa cevap kağıdını tamamlar.
Bizim çift dikiş Musa ilkokul diplomasını alırken onun sayesinde Ahmet Turan Altun’un sol kulak memesi sağ kulak memesine göre daha uzundur.
Gühertaş ilkokulundan mezun olup Üniversite eğitimi yapanlar
Ahmet Turan ALTUN
Cengiz GÜMÜŞ
Fahrettin AKBULUT
Hacı KÜTÜK
Halit TURGUT
İsmail COŞKUN
Mustafa COŞKUN
Osman YILDIZ
Yüksekokul ve Fakülte mezunları
AKBULUT Fahrettin - Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni
AKBULUT Mustafa - Bilgisayar
ALTUN Ahmet Turan - Tarih Öğretmeni (Emekli)
ALTUN Cengizhan – Hukuk - Serbest Avukat
AYDIN (SOKULLUOĞLU) Ceyhan - Sınıf Öğretmeni
AYDIN (AKBULUT) Hilal - Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni
AYDIN Erdem - Bilgisayar
AYDIN Orhan - Mali Müşavir
BAŞAR Erol - Elektronik
BAŞAR Zafer – İşletme
BUDAK Furkan – Bilgisayar Mühendisi
BUDAK Zafer - Elektrik Mühendisi
ÇALIŞKAN Bilal – Doktor
ÇALIŞKAN Mustafa – İktisat
ÇALIŞKAN Ahmet - Endüstri Mühendisi
COŞKUN Erol - Matematik Öğretmeni
COŞKUN İsmail –İlahiyat - Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
COŞKUN Kemal – Mali Müşavir
COŞKUN Mustafa - Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni
DEMİR (AKIN) Fatma - Grafiker
COŞKUN Ruşen - Sınıf Öğretmeni
DEMİR (ÇELİK) Naile - Resim Öğretmeni
DİKMEN Bekir - Albay (Emekli)
GÜLER Erdal - Jeoloji Mühendisi
GÜMRAH (ÖZYAVAŞ) Demet - Pazarlamacı
GÜMÜŞ (TURAN) Burcu - İşletme
GÜMÜŞ Cengiz - Sınıf Öğretmeni
GÜMÜŞ Ceyhun – İktisat
GÜMÜŞ Furkan - Hukuk
GÜMÜŞ Kemal - İşletme
GÜMÜŞ Sinan - İşletme
KAYA Engin - İşletme
KAYA Erdal - İşletme
KILIÇ Kadir - Matematik Öğretmeni
KÜTÜK Abdülkerim - Tapu Kadastro
KÜTÜK Eyüp - Elektronik teknisyeni
KÜTÜK Hacı - Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
ŞİMŞEK (KARACA) Aydan - Gümrük Birliği
ŞİMŞEK Ertuğrul - Endüstriyel Otomasyon
SÜLÜK Yeşim - Sınıf Öğretmeni
TURAN Burak – Televizyon Reklamcılık
TURAN Göksel - Bilgisayar Proğramcılığı
TURAN Harun - Büro Yönetimi
TURAN Hasan Basri – Hukuk – Cumhuriyet Savcısı
TURGUT Burhan - Muhasebe
TURGUT Halit – Hukuk - Serbest Avukat
TURGUT Halit - Makine Teknisyeni
YAHŞİ Oktay - İşletme
YILDIZ Adem - Bilgisayar
YILDIZ Gülay - İşletme Bankacılık
YILDIZ Güven - Uluslararası İlişkiler
YILDIZ İsmail - Bilgisayar
YILDIZ Nuray - Turizm
YİLDIZ Nuriye - Siyasal Bilimler
YILDIZ Osman - Elektronik Mühendisi
YILDIZ Tülay - Kamu Yönetimi
YILDIZ Uğur - Televizyon Reklamcılık
YÜCEL Hacer - Hemşire

